O nama

Udruženje „Šta je novosadski“ formalno je osnovano avgusta 2016. godine, ali kao pokret postoji od 2012. godine, od kada ima za cilj promociju dobrih vrednosti grada i njegovih običaja, kao i očuvanju istih od zaborava podsticanjem aktivizma. Ovakve ciljeve prepoznalo je i 33.000 pratilaca na našoj Fejsbuk stanici koji nam svakodnevno šalju predloge šta je to za njih tipično novosadski.

Takođe, na našoj Instagram stranici kroz #novosadski svakodnevno objavljujemo i nagrađujemo odabrane fotografije naših sugrađana, gde smo okupili zajednicu od 29.000 pratilaca.

Kroz autorski blog koji smo započeli 2016. godine pokušavamo da damo kritički osvrt na određene pojave u društvu i ispromovišemo po nama važne #novosadske ideje.

Prepoznatljivom akcijom „Novosadski heroj“ biramo lokalne heroje, koji su svojim znanjem, umećem ili karakterom ostavili pozitivan uticaj na lokalnu zajednicu. Njih tada nagrađujemo zlatnom značkom.

Smaramo da je humanitarni rad i volonterizam način da vraćamo dato svojoj zajednici. S tim u skladu, organizujemo godišnju humanitarnu izložbu forografija, a sredstva ostvarena na ovaj način prosleđujemo u humanitarne svrhe.

Pored delovanja na društvenim mrežama, trudimo se da projektima realizujemo promene u svom okruženju. Juna 2016. godine smo na konkursu „Superste.net“ koji sponzoriše Erste banka izabrani kao jedan od deset najboljih projekata.

Superste projekat „Priča se (p)o gradu Novom Sadu“ podrazumeva mobilnu aplikaciju i veb sajt, koji služe kao alternativni turististički vodič kroz Novi Sad. Zabeležene su brojne manje poznate audio priče lokalnih stanovnika o zanimljivim lokacijama u gradu. One su povazane sa interaktivnom mapom, tako da uz navigaciju, kao i specifičan naglasak Novosađana, možete iskusiti neponovljivu audio turu kroz ulice Novog Sada.

Mi smo oduvek osluškivali glasove zajednice, tako da i sada volimo da čujemo ideje, predloge i kritike, kako bismo bili još bolji i učinili još više za naš grad.

Pratimo se ☺.

Vaš Šta je novosadski tim.