Ana Pataki - Najlon Pijaca

Najlon pijaca je nastala spontano šezdesetih godina na desnoj strani Temerinskog puta. U početku su to bila dva reda na zemlji postavljenih najlona i novina na kojima se prodavala raznovrsna roba. Premeštanjem na levu stranu Temerinskog puta, Najlon pijaca je vremenom izrastala u pravu "buvlju" pijacu, sa širokom ponudom raznovrsne polovne robe, antikviteta, polovnih automobila, nameštaja, drvne građe, ogrevnog drveta, stoke i stočne hrane i kućnih ljubimaca. Danas Najlon pijaca zauzima površinu od oko 38.000 m2 . 

Vikendom se Najlon pijaca pretvara u pravi mali grad kroz koji teče reka ljudi. Razgledaju, prevrću, cenkaju se, isprobavaju…Prvobitno se na Najlon išlo samo nedeljom, a danas se tamo ide i petkom i subotom. 
Najlon pijaca postaje mesto na koje se ne dolazi samo da bi se kupovalo, Najlon jednako privlači kako kupce tako i zakupce, a šta se sve na ovoj pijaci može kupiti ili prodati, teško je rečima opisati. Od opreme za bebe, nosiljke, kolica, krevetac, polovne tehnike, televizore, tranzistore, monitore, računare. Nove veš mašine, doduše, bez garancije, frižidere, mikrotalasne. Od auto delova, guma, alata, pa lažnih kamera za video nadzor. A onda na red dolaze slatkiši, pa original parfemi i poneki gvozdeni ili drveni predmet neobičnog oblika čiju namenu često nije lako ni otkriti. Ukoliko ste u potrazi za antikvarnim nameštajem, na Najlonu ćete sigurno pronaći nešto.

Ova pijaca je dobro poznata ne samo Novosađanima već i onima koji žive van Novog Sada. Jednom rečju -  prava atrakcija, svojevrsan sociofenomen.

Govori: Ana Pataki, JKP Tržnica Novi Sad - pomoćnica direktora za marketing i odnose sa javnošću